Denne tråd rummer billeder og beskrivelser fra fotoworkshoppen på Mols i pinsedagene 10-12. juni 2011.
Vi var - næsten som sædvanlig på Mols - begunstiget af perfekt vejr: Sol stort set fra morgen til aften, tidvis drev lidt skyer hen over området, og temperaturen var tilpas afdæmpet til, at det var til at holde ud. Et enkelt anfald af regn hen under aften lørdag gjorde kun, at alt derude forblev friskt og dejligt.
Turen var præget af masser af Violetrandet Ildfugl, Sortåret Hvidvinge, Engblåfugl, Okkergul Pletvinge og andet, som hører årstiden til. Men vi havde også fornøjelsen af at se Moseperlemorsommerfugl - og som en helt speciel oplevelse var Bredrandet Humlebisværmer at finde på flere lokaliteter.
Alle deltagere var mødt frem med godt humør, og som sædvanlig tog man hjem igen med erindringen om hyggeligt og berigende samvær - og med kortene fyldt med billeder.
Ja, det var en herlig weekend... Jeg har ikke så mange billeder klar endnu, men som en pendant til din sideværts Moseperlemor i galleriet har jeg en set fra ryggen - de var nu et smukt bekendtskab!
Jeg tog nu også kun et par billeder af solduggen, men det skyldes, at jeg ikke ville synke så dybt. Det var jo pissevådt, hvor de stod, og hvis man skulle helt ned til dem, kunne man næppe nøjes med at få knæene våde - så måtte man helt ned på navlen. Her er dog et udsnit af et andet billede. Det gengives i 100%, så der er ikke flere detaljer at hente ud af det, men man kan vist godt se, hvordan der sidder en dråbe kødklister på hvert kirtelhår.
Ja, man kan godt forestille sig, hvordan et lille dyr kan sidde ubehjælpeligt fast i de klisterkugler dér! Her er en edderkop med pigge på alle lemmerne; når den sidder på Kæruld, kan den sidde blødt med piggene nede i blomsten...
Spørgsmålet er forkert stillet. Det hedder: Hvad er en hængesæk?
En hængesæk er en sammenfiltret begroning af planter - her overvejende sphagnum - som udgør mosens overflade. Egentlig er det et meget tykt tæppe, som flyder på vandet, men så tykt, at det her snildt kan bære vægten af ekskursionsdeltagerne. Men alt er gennemtrukket af vand, så man kan nemt synke i til anklerne - eller det, der er værre!
Jeg vil også gerne sige tak for et godt arrangement. Min udgående mail virker ikke, så jeg kan ikke svare på alle de positive mails, I har sendt. Glæder mig til at gentage succes'en til august.
Ja, det gør vi også... Nu lægger du jo et meget smukt billede ind med et af mine yndlingsmotiver - dug, så må jeg også hellere forsøge mig, og for ikke at falde helt igennem er det af en edderkop, støjen gider jeg ikke fjerne...
Jeg vil da for øvrigt gerne se din beduggede engblåfugl fra lørdag morgen, som Kristian og jeg aldrig fandt, vi fandt disse to sengekammerater i stedet for...
Det var en på alle måder dejlig weekend, vi havde derovre på den Jyske bjergegn. Desværre var jeg nødt til at forlade jer lidt i utide, men for pokker da, hvor jeg dog nød tiden inden afgang. Så derfor 1000 tak for dejligt samvær og ikke mindst jeres gode måde at omgås hverandre. Billedet: Hvad der forsøges affotograferet ved jeg ikke, men noget fornemt, kan det sagtens være.
Der var mange fine situationer med menneskelignende typer i de dage i den skønne molske natur. Her et billede af vore mere ungdommelige men ikke mindre entusiastiske deltagere. De har allerede lært - formentlig ved iagttagelse af os mere modne personager - at samarbejde er gavnligt for det endelige resultat.
Når man nu sådan i flere dage går rundt og ser i hundredevis af en art, som ellers ikke er hverdagskost, så gider man efterhånden slet ikke tage flere billeder af den. Men så er det, at man engang imellem lige skal tage sig selv i nakken og gøre det alligevel, for man får måske tidligst chancen igen om et år!
Ja, de sortårede var aldeles balstyrige. De var endog særdeles sociale i deres adfærd og klumpede sig sammen i større antal. Det var, som om de skulle skynde sig at nå noget, før det var for sent!
Der var mindst 4 Bredrandet Humlebisværmere. Jeg har lavet to collager, en for lørdag og en for søndag, hvor man kan se forskellighederne. Det virker som om tre af dem er de samme både lørdag og søndag, men de sidste er jeg i tvivl om, så der kunne faktisk være tale om 6.
På det øverste ser det ud til at være tre forskellige, de to til venstre kunne godt være samme dyr, på det nederste ser de alle forskellige ud! Denne er fra hestefolden, der var den lasede og så denne her...
Og denne var fra vejen ned mod stranden, jeg fik kun to dårlige billeder, det her er det ene, det kan vel næppe være den samme som den i hestefolden lige ovenover?
Kirsten De er alle fire forskellige på lørdags collagen. Se den øverste har laset venstre inderbagvingekant, og den nederste har hak i venstre forvingespids.
Jeg er ved at kopiere harddisk, så jeg tager lige hvad jeg havde gjort klar til afskibning, der er ikke et dyr på, kun morgenduggen... Larven er formentlig en Strandringspinder, men det er ikke li'e til at se det, hvis man ikke li'e ve' det!
For en lille mand , som mig, ta´r det sin tid at komme gennem hjembragte billeder, når høsten er så stor, som den i Molslaboratiriets nabolandskab. Her er et billede genopdaget i dag visende en moseperlemorsommerfugl, der har fundet sig til rette på fronten af en af fotograferne. En anden fotograf får sig et brystbillede med hjem til sit billedarkiv.
Jeg tager lige chancen med en knap så bedugget Strandringspinder som Kristians og i medsols... Kopieringen lider nok ikke skade derved, og der er en ny harddisk, der venter i morgen - og i overmorgen - og...
Tak for godt selskab på Mols, det var sjovt at være sammen med folk som man kunne diskutere diffusion af makroflash, bil som fotoskjul, s-RGB og RGB, lange telerør og mange andre af tilværelsens væsentlige spørgsmål med. Plus alt det useriøse
Vedlagt en hjembragt (ikke hjemmebagt) edderkop fra Langmosen som jeg ikke havde set før, sjovt med de to pukler på damens bagdel.
Som du nok har opdaget, holder vi flere tråde i gang samtidig her. Denne er helliget Molsweekenden, men i Sommertråden er der også aktuelle billeder. Hvis vi lægger mere vægt på billedkvaliteten, uploader vi i Webgalleriet, som kan vælges i menuen foroven. Der er allerede lagt nogle Molsbilleder ind - og flere følger!
Vi håber sandelig, at vi igen får lejlighed til at mødes. Det giver altid god inspiration at være sammen med erfarne folk, som man deler interesse med.
Jeg lægger lige et par Engblåfugle på, men de er lavet før størrelsesdiskussionen, så de er kun på 567 pixels i bredden... Først en han i to situationer og dernæst en hun!
I øvrigt synes jeg da, den brune hun med den blå krop er ganske køn...
Hos de Sortårede var der så livlig aktivitet i blomsterne med mange bejlere samtidig, at jeg må indrømme, at damerne var noget udrangerede at se på, ikke lasede, men meget gennemsigtige!
Jo, det tror jeg da, i aftes kunne jeg ikke se det, men nu er jeg ikke i tvivl længere... Det er fra vildnisset lige neden for bygningerne ned mod stranden, så hvis din GPS viser det, så er det vedtaget!
Jeg skal ikke påstå, at du tager fejl - altså mht. hvor kræet var - for bæstet kan jo have flyttet sig, så vi har fotograferet samme individ to forskellige steder. Mit billede er taget 10.06.2011 kl. 17:09:22 (= 18:09:22 dansk sommertid).
Til oplysning for de uforstandige kan jeg meddele, at jeg har en GPS-modtager monteret på kameraet, så positionen bliver skrevet ind i EXIF, når jeg taget billedet. Når jeg bagefter ser på billederne i fx. Picasa, vises der samtidig i skærmens højre side et kortudsnit med angivelse af den præcise position, hvor billedet blev taget. Det ser sålunde ud:
Forklaring: Nedad til venstre er Molslaboratoiets bygninger. Skråt ovenfor ses de tre studenterhuse (røde) og til højre for dem den staklade, man passerer på vej mod skov og hede mv. Billedet er taget i det område, der ellers de tidligere år har været så righoldigt med sommerfugle, hvepseedderkop m.m.m., men hvor gyvel og højt græs nu desværre dominerer.
Min GPS (som ikke sidder på kameraet) løb jo tør for strøm på et tidspunkt, men jeg har slet ikke parret billederne med den endnu (det må jeg vist se at få gjort), så du har givetvis ret i, at det er fra det gyvelbefængte område, og jeg har da også taget billedet på nærmest samme tidspunkt (17.06 = 18.06), så vi er helt enige, det er samme dyr!
Denne violetrandede hun afveg en smule i farven. Det var i hvert fald indtrykket, når man så den. Den virkede sådan mere - ja, nu skal man jo passe på at udtrykke sig politisk korrekt - afro-amerikansk i kuløren.
Ja, nu er det jo altså ikke, fordi vi skal plage alle vore sagesløse besøgende og medkombattanter med kort, der viser, hvor samtlige billeder er blevet taget, men vi tager da lige denne her også. Som det vil ses, er det kun et meget kort stykke nede ad vejen mod stranden.
Gad vide, om det Google-billede er fra sidste år, for så er det gyvelbefængte område da meget hurtigt blevet befængt!!! Jeg synes heller ikke, det var så slemt sidste år som i år...