Gennem årene har min lille havedam givet ophav til hundredevis af guldsmede - Aeshna cyanea. Det har været en af mine største sommerfornøjelser at følge, hvordan de kravlede op af vandet og satte sig til rette, hvorefter de i løbet af nogle timer kravlede ud af nymfehuden, pumpede vingerne op og forvandlede sig til en fuldt færdig guldsmed.
Typisk sker dette en tidlig morgen i juli måned (men jeg har nu set det på stort set alle tider af døgnet og helt fra lidt ind i juni). I tiden forinden kan man se dem sidde på en vandplante lige under vandoverfladen - "klar til spring".
Min havedam er nu næsten tilgroet af Åkander og Vandpest, men for nogle uger siden så jeg dog to guldsmede, som var ved at være klar, så nogle stykker må der vel være. Og da vi nu er tæt på højsæsonen, kravlede jeg her efter fyraften rundt med snuden ud over vandet for at se, om der mon skulle være kandidater til translokationen.
Og det var der. Også i dag så jeg to. Her er den ene, da den et stykke tid krydsede rundt på et åkandeblad lige under vandoverfladen.
Var en tur i mosen idag,selvom det absolut ikke var fint sommerfuglevejr. Desværre ingen randøjer,men der var en del af disse. Synes ikke jeg kan få dem til at passe med nogen i bogen Hvilken art mon det er?
Til dem der ikke har muligheden for at se en havørnerede,er her en anelse at se Der sidder en stor unge i toppen af billedet,og man aner hvor stor reden er. Og så er det endda kun den øverste halvdel af reden,der er med på billedet. Det var ikke muligt at få bedre billede,da vi ville forstyrre så lidt som muligt. Jeg var med den lokale "ørnemand" Klik for stort.
Ja,i forhold til den oplevelse kan jeg da godt se, at min fugleobs. i dag høre hjemme i småtingsafdelingen. Men når jeg er i nærheden af rørskoven, ser og hører jeg altid Rørspurven. Men det har altid voldt mig problemer at få billeder af den, for den er altid på lang afstand - eller også er der en ordentlig stak rør foran. Det var der såmænd også i dag, men ikke helt så mange som normalt.
NÆSTE gang lykkes det nok,Kristian Ja,det kan næsten være irriterende at fotografere de rørfugle.Det er bare svært at ramme dem hvor de sidder helt frit.Det er også længe siden jeg har oplevet
Jeg ville nu godt bytte 10 Rørspurvebilleder for 1 af en Havørn!
Men bortset fra det, så har min sommer indtil nu været temmelig sommerfuglefattig. I dag var der nogle få Engrandøjer, som jeg ikke bevægede mig efter, og en enkelt Admiral. Den var da så venlig at sætte sig, så jeg kunne fange den med telen. Så har jeg da i det mindste fået ét billede af den i år!
Hjemme i haven har jeg set Blåvinget Pragtvandnymfe nede ved åen. Vejret har dog ikke været særlig gunstigt, for det har næsten altid blæst, så de ikke rigtig har haft ro til deres sædvanlige luftdans hen over vandoverfladen.
Antallet har indtil nu været temmelig beskedent, jeg har faktisk højst set to ad gangen. Det gjorde sig også i dag, men denne gang var den ene en hun!
Ja, det er næsten en skam at det "kun" er en Admiral,for den er rasende flot Jeg var lige i arkiverne,hvor jeg fandt denne! Jeg var faktisk på jagt efter en rørsanger,men måtte"nøjes"med en Kærsanger
Er Rørsangerne ikke også mere tilbøjelige til at skjule sig inde i rørene? Jeg synes oftere, at man ser Kærsangere fremme i lyset - selv om jeg kun sjældent får held til at skyde dem (og aldrig så tæt på som her)!
Tjae,rørsangere vil også gerne sidde ret højt oppe på et tagrør,men de skal være HELT trygge,ellers suser de bare en halv meter længere ned og synger videreher er lige en af årets nye. Gærdesangerunge
Ja, de er godt nok meget forskellige i den yderste kant, jeg tør ikke påstå, at det er selene begge to, men når du siger, du har set undersiderne og selv er sikker, så...?
Nej, nu kiggede jeg lige hele billedserien igennem igen. Jeg har ikke underside på den øverste, kun på den nederste, så det kan meget vel være forskellige arter!
Jamen, det er da den nederste, jeg er mest i tvivl om, den er mere spidsvinget, og man kan ikke se den brune plet, men måske er den nederste bare friskere og har flere hår og skæl?
Her er det første sikkerhedsskud, jeg tog af dyret, da jeg havde fået øje på det. Derefter fulgte 15, som stort set var magen til billedet foroven (altså nr. 2 af dagens). Som det måske kan anes, sad den dybt i en lille busk Pors, og da jeg syntes, jeg havde oversider nok, måtte jeg ned i sølet omme på den anden side af busken for at få et forkølet skud af undersiden. Jeg kiggede ellers på det på kameraets skærm, men ikke grundigt nok til at se, at det afveg fra selenerne.
I dag var jeg lige ude for at kontrollere, om mosen var der endnu. Det var den. Også i dag var der perler, flest selener, men jeg så enkelte moseperler.
Havde jeg nu været helt sikker, da jeg så den, ville jeg nok have jagtet den lidt længere, men da randøjer ikke hører til mine favoritter, tog jeg kun en håndfuld billeder for dog at have nogen, hvis nu ...
Og det burde jo have været om morgenen, hvis det skulle være Moserandøje. Billederne her er fra kl. 16:30 sommertid (men det er jo heller ikke helt usædvanligt for den!).
Her er lidt mosefund fra i dag: Perlemorsommerfugl - overside Mosebørge - underside (Stor Bredpande - den glemte jeg!) Soldug Benbræk Fireplettet Libel Stor Bredpande
Tak for ID, Frits! Selv om den ganske vist var meget almindelig på stedet, så har jeg slet ingen fornemmelse af, hvorved de forskellige vandnymfer adskiller sig fra hinanden. Nu må jeg kigge på mine billeder af denne her - så kommer jeg måske så vidt, at jeg kan genkende den en anden gang!
Det er da slet ikke nogen tosset larveside, den har den store fordel, at der er billeder på første side som collage, så man ikke skal klikke sig frem til billeder af hver eneste art, det er så irriterende!
Og nu er jeg heller ikke længere i tvivl om, at din larve er en dranker...
Jeg ville gerne se Moserandøjen igen. Og det lykkedes, men den var nu desværre lettere utilnærmelig. Et enkelt sideskud, hvor man kan se forvingen blev det dog til.
Og så var de Fireplettede da så ganske usædvanligt aktive i dag. De opførte luftakrobatik, hvor de jagtede hinanden - eller var det mon elskovsleg - så deres vinger klaskede højlydt mod hinanden. Jeg forsøgte at fange det i luften, men desværre havde jeg kun makro og ikke telen med.
Jeg gik en tur langs volden her bagved, jeg så en Admiral blive jagtet hensynsløst af en Nældens tak, så den forsvandt, før jeg fik billeder, så så jeg en rotte, Det hvide C, en Græsrandøje, en Engrandøje og noget hvidkål, denne fødende Nældemor og nogle svirrebasser...
Hun ser virkelig så gul ud i modlyset på alle billederne, det er ikke efterstræbt med vilje!
Ja, men med tålmodighed lykkes det indimellem Igår formiddag,sejlede jeg en tur,og er lige vendt hjem Jeg ankrede op i Genner bugt. Det er lidt nordøst for Åbenrå,og lige ud for er der en lille skøn ø, der hedder Barsø. Inde i bunden af bugten er der superskønt,og det bød på bla. denne oplevelseMan kan se lidt af udblæsningsskyen endnu. Billedet er taget få min før kl.22.00 Klik for stort
Hos Markperlemødrene er der forskel på farven på hanner og hunner. Her er noget af oversiden af den hun, som ses på det første undersidebillede fra i dag. Det ses, at hun er mørkere og med en farve, der er knap så gloende.
Hold da helt op, hvor står de der perler flot, Kristian!
Jeg har tilbragt weekenden i Sverige med en fotoven som lige har fået sig en D800 (den stod og kedede sig i vinduet hos Bingo i Lyngby Storcenter!). Min ven klagede en del over, at dybdeskarpheden tilsyneladende er mindre på D800 end på hans gamle D90'er. Er det noget, som I har oplevet som et problem? Har I en standardblænde, som I bruger til fx sommerfugle?
Vi havde håbet at få set Poppelsommerfugl og evt. Svalehale, men det lykkedes desværre ikke. I stedet blev det til Perlemorrandøje og Isblåfugl. Plus vennens private Fiskeørn
LB: Du må gerne få 10 billeder af mine Markperler for et enkelt af din Perlemorrandøje - den gad jeg godt eje!!!
Jeg opfatter da ikke dybdeskarpheden som et problem med D800, men jeg er jo også i forvejen vant til et FF-kamera med min gamle D3. Det er nok DX contra FF, der gør forskellen.
Selv om perlerne i dag ikke er helt skarpe i alle hjørner, så er dybdeskarpheden helt tilfredsstillende. Jeg har i dag kun brugt blænde 11 (eller f/16 på enkelte) - med D3 plejede jeg da ellers rask væk at gå på f/29, og selv om jeg aldrig har betragtet diffraktion som noget praktisk problem, så er jeg dog blevet lidt forsigtig med at gå over f/16, for hvis der nu alligevel er noget om snakken ...
Her skal ikke dvæles ved, at jeg har solgt det meste af mit Olympsudstyr til under halv pris - samt at jeg nu har to huse, jeg slet ikke kan bruge til en skid...
Apropos kompleks - jeg ville jo gerne af med mit mindreværdskompleks, så jeg gik til hjernevrideren, men han sagde, at kunne ikke kurere mig - det var ikke noget kompleks