Jeg ved ikke, om I nogen sinde besøger denne hjemmeside:
www.storchennest.de
Jeg har gennem en del år jævnligt kigget på den hen over sommeren og fulgt et storkepar og deres unger. Der er både levende billeder og faste billeder, der opdateres hvert 3. sekund (kan sættes til hvert sekund), så der er rig mulighed for at følge med i, hvad der sker i storkereden.
Billedet, der ses herover, er det seneste, så hvis I reloader siden (F5), vises et nyt billede. (Det forklarer også, at billedet er sort, hvis I kigger her i nattens mulm og mørke!).
Desværre er vi ikke begunstiget af gode sommerfuglearealer i nærheden. Somme tider går jeg et smut udenfor i middagspausen. Bag lagerbygningen ligger en ubebygget industrigrund, men indtil nu har jeg kun set banaliteter der. I denne tid er det overvejende Græsrandøjer og Nældens Takvinge. Dem er der til gengæld også en hel del af - og de er flotte lige for tiden.
Hjemme er der vist snart afgang fra reden. De sidste dage har jeg set fluesnapperungerne lave de første flyveøvelser. Indtil nu har jeg kun set de slørede billeder i fjernsynet, men i dag gik jeg om på den anden side af huset for at paparazzie lidt med telen. I fjernsynet har jeg svært ved at afgøre, om der er to eller tre unger. Men her kan man se, at der i hvert fald er mindst tre!
Ja, det er skrækkeligt! Alle de børger I disker op med,har vi ikke hernede! Øv øv, og atter øv Nå,misundelse er en ufin ting,så tillykke med alle jeres kræ------
Hr. Webmester, det er ren magi. De er nemlig fundet i Trylleskoven - og der var faktisk mange af dem Der var da også nogle blomster, bl.a. gedeblad Tak, SvendO, du har jo nok også nogle ting dernede, næsten i udlandet , som vi ikke har her i Danmark, bl.a. kort til grænsebutikkerne
For en gangs skyld et punkt, hvor jeg kommer til kort Jeg ved ikke ret meget om grænsebutikker Men I kan da lige få en storplettet perlemor fra i går. Den var ikke nem at få øje på
Jeg trænger altså også snart til at se nogle flere perlemødre i år! Men nu slutter årets nærkontakt med fluesnapperne vist også. Her til morgen - ja, rent teknisk vil det altså sige i går (den 24. juni) - var ungerne nemlig fløjet ud af reden. De to var ikke synlige, men der var den tredje, som ikke var kommet over hegnet og ud i haven, så den opholdt sig inden for et indhegnet område med flisebelægning langs huset - en slags gårdhave.
At dømme ud fra billedet må den absolut være en atling, som uden tvivl har ladet sig rive med af de større søskende, da de er fløjet ud i fremtiden. Den har tydeligvis behov for pleje i nogle dage, før den kan gøre dem følgeskab. Men forældrene var også hele tiden tæt på og holdt skarpt øje med, hvad der foregik. Og nede i gårdafsnittet, hvor den sad, er den også nogenlunde godt beskyttet med omstrejfende katte og anden ondskab. Så måske den klarer sig. Jeg overvejede faktisk at sætte den op i reden igen, men besluttede så ikke at gribe ind.
Nu får den fred for mig et par dage, så må vi se, om jeg ser mere til ungerne - og de gamle. Nå, de skal sikkert nok lave til til et kuld mere. Måske i den samme rede?
Det er somme tider utroligt, hvor godt sådanne små, ikke-færdigvoksede fugleunger klarer sig, så mon ikke din også snapper et par år mere Nogle har jo natlige gæster på lagenet mens andre har dem på gardinet - og så alligevel ikke, for denne sidder faktisk udvendigt på ruden. Det var knap nok mørkt, og der var ikke lys inden for ruden. Jeg tror nok, at det er det noget i retning af en pingvin
Jamen, så krydser vi fingre og tæer for, at alle de små nusergøjer klarer sig...
Og "pingvinen" ovenfor virker da som et underligt navn til en sommerflyver, og hvis det er et navn fra Fibiger/Top-Jensen bogen, så hjælper det ikke synderligt, for de nyopfundne danske navne er skide irriterende og ikke til andet end forvirring!
Hvis de så i det mindste havde bibeholdt de gamle navne i parentes eller på anden måde anerkendt, at dyrene "plejer" at kaldes xx, så ville der være lidt ræson i det!
Nå, bogen bliver frikendt for denne gang, da det er et halvmøl...
Kommer lige fra tur i en gl. tørvemose. Her opdagede jeg en kollega der kom sejlende forbi forbi Det er sgiseme ikke meget de vejer Jeg laver billeder fra turen
På en tur til Holløse Bredning ved Tibirke (med mine gamle botaniker-kolleger fra KU) stod der mængder af denne flotte blomst. Dens officielle navn er Hamp-Hanekro, men jeg er sikker på, at de vittige medlemmer af dette forum sagtens kan få rigtig sjovt ud af navnet!
Det er sgi da mærkeligt, de seneste to notifikationer fra Negrer og Leif er først kommet her til aften, Engers ved 17-tiden, og Leifs ved 20-tiden, og den første af Regners kom lige nu! Mejsens kom til den rigtige tid! Det har jeg aldrig oplevet før...
Hamp-Hanekro er en af de planter, som jeg simpelt hen har glemt, at jeg har glemt! Til 2.-dels botanik skulle vi kunne omkring 900 danske planter. Når jeg færdes ude i dag, er det min fornemmelse, at det faktiske antal er nærmere 9!
Selv om det blev en dag i haven, så fik jeg alligevel tid til en lille afstikker på vej hjem fra losseren, hvor jeg måtte køre ud med to læs haveaffald.
Der er en grøftekant og et lille stykke uopdyrket mark ikke så langt hjemmefra, hvor der plejer at være et pænt udbud af sommerfugle. Bl.a. plejer jeg at kunne finde Markperlemor, hvis det altså er årstiden.
Spændt kørte jeg den vej hjem. Og der var da heldigvis også en del forskelligt. Det meste var Græs- og Engrandøjer, men jeg fik da øje på en Perlemorsommerfugl, som ganske vist så noget beskeden ud i størrelsen. Jeg har bildt mig ind, at det må være Brunlig Perlemorsommerfugl - og vistnok en hun.
Der var et meget velvoksent eksemplar, som fløj vildt omkring. Jeg så ikke, at den satte sig, så jeg kunne ikke få billeder af den. En anden, der var lidt mindre, lod sig dog overliste.
Og så ville jeg frygtelig gerne have et billede af undersiden, men det var stort set umuligt. Det nærmeste jeg kom den slags, var på et tidspunkt, da den satte sig på landevejen. (Men det billede er vist ikke til megen hjælp).
Hjemme i haven havde forskellige småfugle - sangere? - travlt med at finde føde til den voksende børneflok. Her er par skud fra træerne hen under aften.
Ja, det var jo ikke meget, Hr. Webmester og man er slet ikke isundelig . Jeg ved, at Fru Sort ikke synes, at denne her er noget særligt, men det er måske, fordi den er så flot hvid
Nå ja, den ventede jeg på, undersider er nyttige hos perlemødrene... Det må være en Moseperlemorsommerfugl! Det er første gang, jeg (og Kristian vist også) har mødt den, da vi nyligens var ved hængesækken på Mols!
I dag har det ikke været sommerfuglevejr, men det var også ligemeget, for jeg har været ude og cykle en lille tur på 95 km. I går eftermiddags nåede jeg en kort tur i naturen, men de eneste sommerfugle, jeg så, var en del græsrandøjer. Jeg ved, at nogle af jer rynker på næsen (også) af dem, men denne er den første, jeg har fået på skudhold i år. Jeg medgir da gerne, at det ikke er den mest spændende flyver, men det kan den da ikke selv gøre for
Nej, det kan den ikke, og det er en vigtig pointe... Det kan mine dumme, irriterende skader heller ikke, selv om de for en tid siden sloges (og vækkede mig ved det )) lige udenfor mit soveværelsesvindue om den eneste solsorteunge, der blev udruget! Og det stakkels forældrepar sad på hegnet og så til i rædsel...
Ja, de skader, de skader Denne kan heller ikke gøre for sit udseende, men hvis den ellers undgår skader eller andre skader bliver den en højtstående søofficer
Den ser mig noget afmønstret ud i farverne, gad vide, om den som voksen bliver en albinosøfarende? Det skulle du have spurgt KH om, nu du havde ham fremme...
Jeg havde store problemer med at komme på Naturnettet,derfor varede det så længe inden sidste billede Jeg havde også bestemt den til mosebørge,men jeg synes farverne er forkerte,i forhold til bogen. Denne lille fyr havde vi meget sjov af idag Kan I se hvilken art?
Ja, og ved du hvad, da bogen udkom, læste jeg forordet og fandt umanerlig mange sproglige fejl, hvorefter jeg skrev til Michael Fibiger (kender ham fra Lepidopterologisk Forening) og fortalte ham om dem!
Da jeg siden mødte ham derinde, fortalte han, at det var hans kone, der havde læst korrektur, og at det ikke bekymrede ham særligt med fejlene...
Han skrev i øvrigt tilbage, at han ville blive glad for, hvis jeg ville gennemgå hele bogen og skrive rettelserne i en fil, som jeg så kunne sende til ham!
Men det havde jeg altså ikke stor lyst til at gøre, og jeg synes da heller ikke, det påhviler mig, der er mange, mange kræ og mange, mange sider, og der dukkede også faktuelle fejl op via F&N's brugere, men jeg er stadig glad for bogen, den har da været meget savnet!
Jeg er glad for, at man kan se dyrene i deres naturlige miljø, det er jo det, vi møder, når vi fotograferer dem, så jeg har skrevet rettelserne ind i bogen!
Men jeg synes, at tavlerne bag i bogen er alt for små, der findes en norsk bog, der hedder "Norges Sommerfugler" af Leif Aarvik, Lars Ove Hansen og Vladimir Kononenko, den anvender de samme tavler, men de er meget større og er på samme side, som omtalen af hvert dyr, det er en rigtig god bog!
Jamen,jeg har sandelig heller ikke fortrudt købet,for det er vel heller ikke nemt at få alt i én bog. Dog blev jeg lidt overrasket over at finde mange store sommerfugle ude i naturen,som ikke findes i bogen. Her tænker jeg bla.på nældehalvmøl. Har også fundet andre som hørte til anden orden. Husk på at jeg er ny på området. Det er lidt underligt,for udenforstående,at bitte små dværgmålere er med,og store flotte sommerfugle ikke er med. Men jeg har fået fat i "Vesteuropas insekter"og den dækker lidt huller,selvom der også mangler mange dyr.
Ja, der kunne også godt have været møl og halvmøl og prydvinger og andre små skidtdyr med, men så var den nok blevet dobbelt så tyk og helt uhåndterlig - og have været endnu flere år undervejs - og meget dyrere, ikke at forglemme...
Men dværgmålerne er med, fordi de hører til målerne, og så kan man ikke undlade dem, selv om de er mindre end nogle af dem, du nævner!
Jeg kan se, at SvendO viser os en randøje. Jeg kan da også drille med en, jeg har set i dag - jeg ved jo, I synes, de er kedelige, men jeg synes nu, at denne er ret elegant
Det er første gang, jeg ser den. Det var ved Smørmosen. Fra Værebrovej/Gråpilevej gik vi ad Smørmosestien op mod Motorvejen, og derefter sydpå ad stien, som løber meget tæt på motorvejen. På en del af strækningen er der både en asfalteret og en grusbelagt sti. Vi gik på den grusbelagte og så w-et i vegetationen ved stien, nogle 100 meter syd for Værebrovej. Jeg ved ikke, hvor gammel denne er, men en hejre er det i hvert fald (hvorfor kom jeg nu til at tænke på den i mit svar til dig ? )
Idag havde jeg et frygteligt arbejde.Da jeg sendte et billede af en fla. nej en bredpande,fik jeg at vide, at jeg skulle jeg se på undersiden af følehornenes spidser Idag så jeg igen sådan en pande,men det er sgi da ikke let at fotografere undersiden!! Derfor startede jeg med at mave mig frem gennem græsset,flere meter fra den Men det virkede sgi I får den imorgen,for kameraet ligger i garagen,og jeg gider ikke hente det Det blev iøvrigt en skråstreg Den har I nok ikke på Sjælland,hva
Ja, det ved jeg godt, det var også det, jeg mente... Og din skråstreg er dig vel undt, nu når du mangler så mange af de andre! PS: En fladpande er jo ikke en af de spektakulære...
Det var altså ikke nemt at finde W-album i Smørmosen, hvor mange hundrede meter skulle jeg gå ad den asfalterede sti langs motorvejen?
Der var heller ikke meget andet at komme hjem med, jeg så Græsrandøjer, Engrandøjer og nogle hvide uspecificerede, Nældens takvinge og en enkelt Admiral, måske så jeg en Kejserkåbe, men den fløj højt op og kom aldrig tilbage!
Jeg så en snog passere grusvejen, men den forsvandt ind i græsset, før jeg fik et billede, der var mange vandnymfer og guldsmede, men kun de små blå satte sig, så jeg fik et par parringshjul og en bredpandeparring...
Jeg har aldrig lovet, at det ville være nemt Vi så kun et kræ af den art, og det fløj bort, da jeg havde skudt et par gange. Måske er det ikke kommet tilbage. Jeg tør ikke sige, hvor langt, vi gik, men ved nærmere eftertanke var vi måske nået op på asfaltstien (grustien steg ret stejlt det sidste stykke), men så var det ikke mange meter. Jeg har ingen GPS. Jeg troede ikke, du gad fotografere bredpander
Jeg har været en lille tur i skoven i dag, og der så jeg bl.a. hvid admiral - i hvert fald 3-4 stykker. For første gang fik jeg mulighed for at skyde en, for det meste af tiden farer de rundt oppe mellem trætoppene. Desværre sad den på en noget ucharmerende baggrund, og da den flyttede sig til en mere passende naturgrund, viste det sig, at den var temmelig beskadiget
Og da jeg var blevet lidt tørstig efter vand og et æble efter nogle timer (jeg havde ikke mad med), gik jeg tilbage mod bilen, og mens jeg talte i telefon, fik jeg pludselig øje på noget småt på grusvejen...
Og minsandten om ikke det var den lille ven, jeg havde kigget forgæves efter i går!!!
Desværre havde jeg kameraet på S i stedet for A, så skarphedsplanet var ikke det bedste, men skide være med det, for den var der - ikke på den parallelle grusvej, men i starten af Smørmosestien tæt på grus-/cykelstien!
Om det er den samme som din, ved jeg ikke, men den var meget ny og havde begge sine haler...
Men nu var jeg jo sulten, så jeg gik tilbage til den parallelle grusvej for at finde bilen, og lige pludselig så jeg en stor, mørk sommerfugl sidde på gruset lige som W-album og sugede salt eller væske!
Jeg sneg mig nærmere og fik lidt flere skud, den var helt frisk og ikke sky, så jeg fik en del billeder af det flotte dyr, og lige pludselig var der en mere, så oven i W-album fik jeg Iris, og vi er kun sidst i juni, så det var over forventning, hvad jeg fik med hjem af billeder!
Og den store Guldsmed sp. (eller også var det en anden) var også så venlig at lade sig se i en bedre position, men dagens fund var absolut de to ovennævnte flyvere!
Nå ja, jeg så også et rådyr, men vi blev vist lige forskrækkede, for jeg fik for sent sat kameraet for øjet, og så fes den ind i skoven, den var ellers kun en 25-30 meter fra mig, og så havde makroen da været ok...
Joh, men når man ser billederne af den smukke fugl, er det nu alligevel, som om det ikke betyder en skid med gruset. Og hvis det endelig betød noget, kunne man da nok ændre balancen mellem motiv og baggrund en anelse ved en nænsom efterbehandling.