I dag var det Store Parringsdag på marken med Sortåret Hvidvinge. Det myldrer stadigvæk frem med nye, friske individer, og de er ikke gamle, før de omkringflyvende, parringslystne hanner får held med deres forehavende. Man kan se de nyklækkede hunner, der er grønlige i farven, sidder få centimeter over deres tomme puppehylster.
Hvis fruen ser nøje efter, vil hun opdage, at scenerne, hvor hannerne afvises, gentages umiddelbart efter i 1/10 hastighed. Da originallyden er lærkesang, er de mærkelige lyde også lærkesang, men ligesom billederne afspillet i 1/10 hastighed.
Hej Folk Super optagelser. Jeg er lidt ophængt disse dage,med gæster fra nær og fjern Og imorgen kører jeg med min bror i marsken,så det kan være der bliver lidt fotos. Der ligger mystiske billeder allerede,men har ikke haft tid til at kigge på dem. Idag var vi ved Gråsten,hvor vi travede forbi ca 10.000 stk maj-gøgeurt. Samtidig fik jeg 3 nye årsarter! Fuglearter altså
I morges, da jeg skulle give de ventende fugle mad, fik jeg øje på ham her lidt længere henne ad stien, og det udløste en kaskade af skældud fra mor og far (går jeg ud fra), da jeg bevægede mig derhen med makroen på kameraet, de kom flyvende og satte sig i træet ovenover og forsøgte at skræmme mig væk.
Nu er jeg jo ikke farlig, men det kan de jo ikke vide, så efter nogle billeder spadserede den lille ind i buskene, og jeg traskede hjem igen...
Han er da sød, han kan ikke gøre for, at han bliver en bisse, når han bliver større.
Og hvis han er en hun, kan hun heller ikke gøre for det!
Nu har jeg i nogle dage fulgt, hvordan der blev flere og flere af Blåvinget Pragtvandnymfer ved åen. Om morgenen sidder de oftest på planterne på min side af åen, sidst på dagen på bladene på den anden side, fordi eftermiddagssolen skinner derovre. Så er det kun telen, jeg kan bruge.
De foregående dage har jeg kun set en enkelt hun, men i dag var der en hel del. Og de blev ivrigt jagtet hen over vandfladen af parringslystne hanner.
Her følger en serie, hvor man ser, hvordan en han lykkes med sit forehavende.
Først står han stille i luften lidt bag en hun, der her sidder på et blad. Derefter indleder han sit angreb, hvor han flyver frem og tager et fast greb om nakken på hunnen. Efter at han har rettet ekvipagen ind, bøjer hunnen sin bagkrop frem til undersiden af hannens bryst. Her optager hun den sædpakke, hannen har afsat på stedet, hvorved befrugtningen sker.
De to sidder kun sådan i ganske kort tid, hvorefter hannnen slipper sit greb, og hunnen kan gå i gang med æglægningen.
På det sidste billede ser man en hun, der lægger æg på vandplanterne. Det strømmende vand i åen overskyller hunnen, så hun meget af tiden befinder sig helt under vandoverfladen.
Da jeg nu har Blåvinget Pragtvandnymfe (Calopteryx virgo) i haven, kan jeg jo lige så godt forsøge med det, der plejer at slå fejl hvert år - at fange dem i flugten. De er eddermame hurtige i luften, og det er hundesvært at ramme fokus, så det giver mange vildskud. Men så meget større grund er der jo så til at blive ved ...
Jeg mødtes med Knud Ellegaard i dag ved Køge Ås, og det var en varm dag med fine dyr!
Her først en Vandnymfe af en art med en bette flue i kæberne, dernæst en af de mange Dværgblåfugle, vi så!
Og så så vi de flotteste Nældens Takvinge, de så helt friske ud med meget blåt i kanten og fine farver!
Jeg troede ikke, jeg fik et skarpt billede af sidstnævnte, så jeg blev glad, da jeg hjemme ved computeren så, jeg havde et udmærket billede af det meget smukke dyr, og så kan jeg snildt leve med, at den er på vej ud af kameraet!
Når de er friske, er der ikke meget, der kan konkurrere med deres skønhed!
Ja, ja, som nødløsning kan de Blåvingede jo da lige accepteres!
Dværgene ser ikke ud af meget i virkeligheden, så billedet viser dem næsten mere imponerende, end de fortjener. Og Nældens Takvinge er langt flottere, end man sådan til daglig opfatter den. Det er sikkert, fordi den er så almindelig, at man ikke værdsætter den efter fortjeneste, for flot er den!
Ja, vi havde en god dag i går på Køge ås med skud til mange forskellige arter. Men Kirsten måtte også gå så meget ondt igennem. Her er hun ved at blive ædt af en Guldklæg.
Senere lokkede jeg hende ned ad noget som minder om en stejl bjergskråning, Jeg håber jeg bliver tilgivet, for der var mange flotte Blåbåndtet Pragtvandnymfer her nede i bunden.
Fine billeder,og bagdelen er heller ikke så ringe Igår mødte jeg en dejlig familie ved kysten,men desværre var de ret langt ude, og ungerne var for det meste så spredte,at et samlet billede ikke var muligt. Stor skallesluger med 7 dejlige unger. Ses i stor
Ja, det var en strabadserende tur i går, og jeg har fundet ud af, at havearbejdet dagen inden også gav sig udslag i min fatigue i går...
Og det skal også tilføjes, at der bunden af grøften, hvor jeg ligger vandret med stikkere overalt på lår og r**, var noget beskidt vand, jeg meget nødig ville skvatte ned i, jeg havde ikke fået gummistøvlerne med i grøften, det havde egentlig været ret smart, hvis jeg havde!
Da jeg havde Guldklægen på hånden, kom Søren Rislund (Monrad & Rislund) cyklende og stoppede og sludrede med os, han var glad for overhovedet at møde mennesker på den cykelrute, som han foretager meget tit i fuld cykelornat med shorts og faldhat og hele pibetøjet.
Har du fået verificeret mit forslag om, at larven var en køllesværmer? (Ja, det kan jeg se, du har)
Men du er skam tilgivet, Knud, det var en hyggelig dag med basser og smattede flødeboller, ikke mindst!
Pyh ha, jeg er tilgivet! - Så kan jeg sove roligt igen
Fyren her har jeg også fået verificeret, så nu skulle der være styr på det hele. Det er en Idaea aversata. På F&N kaldes den også Vinkelstreget Engmåler.
Her hos mig er der ikke megen afveksling. På marken med Sortåret Hvidvinge er nu næsten ikke nogen tilbage, og så har jeg igen kun haven at fornøje mig med. Der ses kun sjældent en sommerfugl. For et par dage siden var jeg ved at blive fløjet ned af en Blå Libel, men den havde for travlt til at gøre ophold.
Gennem nogen tid har jeg hver morgen spejdet efter, om min havedam ville kaste en frisk guldsmed af sig, men hidtil forgæves. Men her til morgen sad der en.
Det er nu en særlig fornøjelse, når de lader sig se. Da jeg kom hjem fra arbejde, kunne jeg se, at der i dagens løb har været endnu en.
Det er altid kun Blå Mosaikguldsmed (Aeshna cyanea) ... men det er nu heller ikke nogen straf at nøjes med dem.
Og da jeg nu var ved havedammen, flåede jeg en tom guldsmedelarvehud (exuvium) af en af vandplanterne for at tage billeder af undersiden.
Især guldsmedelarvernes besyndelige maske var det interessant at kigge nærmere på. Billedet er et 100% crop, og det kan blive ganske stort i gengivelsen, hvis man klikker på det et par gange.
Farverne afhænger jo helt af, hvad man vælger som standardindstillinger, om man har neutral eller vivid eller en af de andre indstillinger.
Det "ekstra" strå skyldes da vel kun, at det stakkede billede dækker et lidt større område end det øverste. Det øverste er jo kun et af de billeder, der indgår i det stakkede, som vist er sammensat af 10 billeder.
Det er med stor fornøjelse at jeg følger med i tråden om Molsturen 2014.
Her hos mig er det blevet til nogle ture i nærmiljøet og bl.a. i Holmegårds mose. Det er et meget stort område med højmose og en spændende flora og fauna. På nogle områder derude er den mange Foranderlig blåfugl.
Her er en Rødfrynset Bjørnespinder, Diacrisia sannio. Den er stor og flot og flyver gerne, men har det også med at putte sig nede i vegetationen. Her lykkedes det at få et nogenlunde skud til den, men kameraet er også helt nede og støtte mod jorden, for at jeg kunne komme ind under den.
Lidt video skulle jeg også forsøge mig med, for det er så spændende, når den trækker bagkroppen ud af hylsteret. Det sker efter ca. 1 minut her - svarende til godt en halv time i vikelighedens verden.
Mens jeg stod og kiggede på sceneriet, kom en Solsort gående langs vandkanten. Pludselig sprang den til og snuppede noget, som den åbenbart ville til at æde. Jeg var bange for, at det var en guldsmedelarve, så jeg jog den væk. Det viste sig dog at være en snegl, som den godt måtte have ædt ... men nu ville den slet ikke!
Du skulle jo egentlig tage de samme billeder med begge kameraer, så du rigtig kan se, om der er forskel, men det er måske ikke så nemt, fordi man ikke kan komme så tæt på med D800'eren, som man kan med det lille?
Dem har jeg slet ikke set i år. De plejer ellers at holde til på en ubebygget industrigrund lige ved siden af kontoret. Men måske har jeg bare ikke været ivrig nok i min søgen.
Ja,jeg tænkte også på dig da jeg skød lillebørgen,for du havde fortalt om industrigrunden. Og denne lille fyr (sammen med tre artsfæller) var netop pa en grund, hvor der havde været et betonværk nede ved havnen
Åh NN driller, kan ikke komme på Men mon ikke det er Kristian der har tryllet lidt, så nu går det igen.
En lille eftermiddagstur i dag i Nørreskov ved Køge gav bl.a. årets første Det dobbelte W. Jeg så også to Iris jagte af sted, men de ville slet ikke lege med mig.
Men allerede efter 15 minutters tid begyndte det at skye til og kort efter regnede det. ØV. Nåede dog også denne flotte Sydlig blomsterbuk, dem er der mange af lige nu.
Du kan faktisk rette i dine slåfejl og stavefejl, men vi ser helst, at man kun gør det, hvis man ikke har fået kommentarer om fejlen endnu, så du var selv hurtig denne gang!
Du trykker bare på Edit(h), og så kan du rette alt, hvad du lyster!
Men nu kan du ikke, for nu har jeg forklaret om det denne gang, og hvis du retter nu, virker min forklaring helt ude af kontekst...
Kristian kan for eksempel ikke rette, at han har skrevet "Moeseperlemoren" på Mols-tråden, for han fik en stavekommentar af mig!
Vi to skal altså i skoven efter den lille flotte W-fyr, inden den bliver slidt!
Behøver du ligefrem at jogge rundt i det ... Nå, jeg holder nok til det. Og ja, selvfølgelig skal vi i skoven og skyde Det hvide W (nu har jeg lært at stave til den) Men først skal vi i mosen og finde en Bølleblåfugl til Kristian.
For tre år siden så jeg niober i større antal på Addit Hede. Men de seneste to år er det ikke lykkedes mig - måske fordi jeg ikke har ramt det rigtige tidspunkt.
Dengang var en del af individerne af typen fusca, en pendant til Kejserkåbernes valesina-form.
I dag tog jeg igen turen hjemad via Addit Hede. Og da ramte jeg da vist tiden fint, for der var niober i hobetal. Enkelte som ventet på Gyldenris eller Blåhat, men flertallet dybt nede i vegetationen på Timian - og med en ufattelig masse græsstrå i vejen for kameraets makro.
Hvis man ikke er ekspert, kræver sikker artsbestemmelse af perlemorsommerfugle, at man får undersiden med. Og det var svært i dag.
Her er et par stykker. Den nederste kan sikkert ikke ophøjes til en abb., men den er i hvert fald udstyret med en tydelig prik, som ikke sås på de andre, jeg fik i søgeren.
Knud og jeg kom ikke i Holmegårds Mose i dag, så vi så ingen mosedyr, vi mødtes ved Køge Ås og så Timiankøllesværmere og andre småkræ, men vi så også en ordentlig røvfuld fugle på himmelen, nogle gæs af en slags, der har vel været mere end 200, men de kan ikke alle sammen være i billedet med makroen, så her er et udsnit...
Der er vist ikke meget mose tilbage i min mose, efter at dæmningen brød sammen, og området blev tørlagt. Så det blev i stedet igen i dag en afstikker til Addit Hede. Der var nu ikke så meget som i går.
Grøn Køllesværmer var der i stort antal, men de er jo så almindelige, så det var der ikke så meget ved!
Vi så tre Blodpletlarver, og det var vist godt, vi aftalte af mødes kl. 10.30 og ikke 12.30, for da begyndte himlen at smide hagl, torden og lyn ned på os, denne er fra mens solen endnu skinnede ned på os!