Den er da ganske sød, ligesom min lille, friske Nældebørge fra i dag i Pinseskoven også er sød, den er så frisk, at den stadig har gule bånd på ryggen og ikke hvide, afblegede, som de plejer at være, når man ser dem...
Jeg så ingen Ilia i dag, men disse seks Engrandøjer sad og sugede rødvinssmat, der var løbet ned i græsset under træet, kort efter kom en syvende og satte sig...
Da jeg ikke regnede med at se Ilia i dag, tog jeg på Amager Fælled for at finde Det hvide W, men den var ikke sådan lige at lokalisere, så jeg fotograferede, hvad jeg faldt over i stedet for, blandt andet en lille Skovblåfugl, en Køllebørge, og en parring med Engrandøje...
Men med lidt ihærdighed og stædighed og et nedtrampet sted fik jeg da ram på den til sidst, men den ville ikke rigtigt ned i menneskehøjde, så jeg traskede længere ind i brombærrene og strakte armene for at komme lidt nærmere på den lille skønhed!
Fine dyr!! Imorgen regner jeg med at gå i skoven for at søge Iris Sidste år blev der gjort et fund af denne art, hernede i den lokale skov. Er der et tidspunkt på dagen der er bedst??
I dag har jeg måttet nøjes med at jage i haven - med det begrænsede vareudbud, som den byder på. En lille sanger vovede sig på et tidspunkt helt hen på trådhegnet rundt om flisebelægningen. På benfarven vil jeg mene, at det er Gransanger, men jeg er i tvivl om, om de plejer at være så gule i farven. Det må hr. Mejse lige afgøre.
Havedammen er ikke særlig produktiv i år. Mon ikke det skyldes den lange vinter og hårde frost? Nå, men flere guldsmede er da på vej - denne måske nok først til næste år.
På en mine traveture,så jeg dette smukke græs. Desværre glemte jeg at fotografere bladene. Det var ved Snaptun,yderst i Horsens fjord. Er der nogen der er græskyndig. Det er mindst 2m højt.
Her var vejret ikke til udflugter. I havedammen så jeg et par exuviae, som jeg ikke mener at have set før, så der må jo nok indimellem være guldsmede, der kommer frem, uden at jeg ser dem. Så håber jeg, at de kommer på vingerne uden fatale angreb fra solsortene.
Men én kom dog i luften i dag. Jeg fulgte den gennem et par timer. (Billedet kan ses med flere detaljer ved at klikke!).
Det er et fint billede, men også et typisk eksempel på, at når det er større end de 600 pixels i bredden, er det ikke så interessant at se på, hvis man ikke klikker op...
Da billeder her i trådene kun kan vises i en bredde på 600px, laver programmet automatisk en udgave af større billeder, der er skaleret ned til bredden 600px. Men da programmet er noget nærigt med pladsen, er de nedskalerede billeder ikke så detaljerede og ser ikke så skarpe ud. Jeg har derfor byttet det nedskalerede billede ud med ét, som jeg har lavet på 600 i bredden. Ved klik på det øverste vises originalen på 990px.
Jeg har en dejlig Jernspurv, som trofast kommer hver dag og får mad sammen med de andre små fugle, men i dag var jeg så heldig, at den satte sig i en lille lysning i bunden af bedet...
Den var fotogen som aldrig før, men den opførte sig sådan, at jeg vil spørge jer, hvad i alverden den laver - har den lopper, eller hvad?
Den pudsede sig konstant, og ind imellem lagde den sig på siden med højre vinge lige op i luften, mens den pustede sig op og eksponerede det lille hul oven på det nederste af ryggen; jeg var da næsten ved at tro, at den var lidt vanskabt, jeg har aldrig set, at fugle havde et hul dér, jeg troede, det sad under halefjerene?
Nå, men I kan sikkert hjælpe mig, det er edderduleme en køn lille fyr med de sødeste brune øjne...
På vej hjem fra varetur, passerede jeg den sidevej, der fører til mosen, og så skulle jeg da lige gå afstikkeren på 5 minutter for at se, om jeg kunne fange guldsmede i luften.
Det var nu ikke meget, de gad gå på vingerne, så flyvebilleder blev der ikke meget af. Men på et bestemt sted i mosen står der vinterstandere, som åbenbart er meget tillokkende for dem, for der er pænt besøg overalt.
Der var nu ikke mange skud, hvor jeg ramte fokus - men så er der da basis for et besøg en anden dag!
Jamen dog! Så må jeg ud for at kigge efter den hernede. Det gav jo ingen Iris sidst Er lige kommet hjem fra børnepasning,og der blev også tid til lidt fotografering. Næsten alt hvad jeg ser deroppe,har vi ikke på Als. Var lige et smut gennem Addit-området idag. Her er lige et par stykker. Flere følger imorgen
Ja, der er farver over hele linien, jeg vil også gerne se Kejserkåber i år, men der er da nogle gode dage forude, hvis vejret ellers bliver, som de lover!
Flyver der Argus der, hvor du har fotograferet den?
Hvis den er fra Addit Hede, så tror jeg ikke, det er en Argus, men en Foranderlig en, og hvis det er Argus, skal der være en lille torn på forreste benpar dér, hvor jeg har tegnet en rød torn, men i F&N's annaler står der ikke, at Argus flyver på Addit Hede...
Og ja, skorpionbørgen er flot, det kan man jo godt være, selv om man er almindelig!
Jeg har i hvert fald tidligere set Foranderlig Blåfugl på Addit Hede.
På vej hjem i dag, standsede jeg kortvarigt ved "min" grøftekant. Det er vel et par uger siden, jeg sidst var der, men der flyver stadigvæk Markperlemor og Isblåfugl. De sidste var dog noget slidte.
De Markperlemor, jeg så, var vist mest hunner. Men det var ikke til at få billeder i dag, for det blæste ret meget, og da de ynder at sidde i Blåhat, som står i en halv meters højde, så pisker det hele frem og tilbage, så almindelig makrofotografering stort set er umulig. Her et af de mindst uskarpe. En hun - en mørk variant af Markperlemorsommerfugl, Argynnis aglaja - ab. suffusa - bestemt af Tom Nygaard Kristensen.
Jo,hjertebanken og fuldstændig koncentreret Havde først fået øje på en Kejserkåbe,og lige da jeg ville snige mig ind på den,kom er en "blåfugl" flyvende,men da den satte sig,kan det nok være at tingene kom i kog
Her er et par kejsere,hvoraf det ene tyrkes lidt større
Ja,jeg havde næsten opgivet at finde en Valesina. Jeg havde fundet 14 almindelige,og først da jeg var på vej tilbage til bilen,sad den i en lille solstråle På bilen sad iøvrigt denne fine guldklæg
Hurra!!! Har ikke set en tidselbørge i to år!! Og nældebørgen er den første i år Desværre var tidslen på den anden side af vandløbet,så der var nogle meter derover.
Jeg har været i skoven i dag (ved Køge), jeg er ved at lægge billederne over på computeren; jeg så en flot Tidsel, flere Hvide admiraler, en Skovblåfugl, masser af Kejsere og Kejserinder (også Valesina), Nældens Takvinge, og en enkelt Iris, samt selvfølgelig alt det almindelige, billederne kommer senere, jeg skal også omdøbe nogen af billederne, så de lægger sig, hvor de hører til!
Der var selvfølgelig også de almindelige hvide, og da tre hestepiger red forbi, sked deres heste på stien, og det kunne de Grønårede altså godt lide, det var jeg ikke klar over!
Den store Kålbørge holdt sig til blomsterne, og det kan jeg kun sympatisere med, for mod forventning hørmede pærerne i varmen, når man passerede dem...
Jeg fik ingen billeder af den enlige Iris, jeg så, men jeg så en del Hvide admiraler, og selv om de var svære at komme ind på livet af, fik jeg tålelige billeder.
Og så fandt jeg min yndlingskejserinde, Valesina, og hun afviste en del Kejsere, her en af de nærgående bejlere, hun ikke ville vide af!
Men til sidst kom Kejserindens drømmemand forbi, og han blev ikke afvist, her ses hun nedenunder ham med nummeren til fotografen!
Og så fik jeg lov til at overvære noget besynderligt, jeg aldrig før har set - hun fløj væk langs stien med ham bagefter, og han dykkede ned under hende og speedede op foran hende, hævede sig over hende og tabte farten, så han igen var bag hende, dykkede ned under hende og speedede op, og det gentog sig adskillige gange, på den måde har hun kunnet lugte hans duftkirtler fra de mørke skælstriber, og efter adskillige rundflyvninger om hende som akse, fløj de to til sidst ind i den mørke skov, det var altså en oplevelse at være vidne til!
På det nederste billede kan man se, at han er forrest, og om lidt løfter han sig over hende og taber fart, jeg fik kun det ene (skarpe ) billede af flyvningen, men man kan nok fornemme, hvordan det gik til...
Jeg var der i fire timer og tog 510 billeder, så jeg var meget tilfreds med udbyttet, I får lige et par af dem, der ikke ville vise det hele, og så I kan se, at jeg ikke er helt fuld af løgn med hensyn til arterne på stedet; med hensyn til Iris må I tro på mig...
Til gengæld gjorde det ondt i ryggen af at gå frem og tilbage, og især af at stå i dumme stillinger og vente på at se oversider, der sjældent blev vist frem!
Men det holder jo op, når man kommer hjem ved computeren...
Nej, det er det ikke, husker du at sætte kameraet til continuerlig fokus?
Jeg prøvede det i dag, da der var nogle Kejserbørger, der sloges i luften, men det gik ikke godt alligevel, det blev bare fire orange klatter, så de røg i skraldespanden med det vuns!
Jeg skyder næsten altid manuelt Iøvrigt har jeg lige pakket skibet igen,så imorgen går det til det Sydfynske øhav. Første stop Avernakø. Når man ser på Google Earth,skulle der være et fint naturområde på vestøen,ikke så langt fra havnen. Håber varmen lader mig udforske området
Jamen, du kan da søge tilflugt på vandet, hvis det bliver for slemt, så lufter det vel lidt?
Pøj pøj med motiverne; jeg ved slet ikke, hvor jeg i givet fald skal køre hen i morgen, når jeg har haft heldet sådan med mig i dag med flinke dyr = luksusproblem, jeg ved det godt!
Der forekommer mig noget dødt her på NN; det var der også, da jeg svedte tran i omegnen her en times tid i eftermiddags, jeg fik tre dyr på kortet, en tyknumset Nældens takvinge, en Almindelig blåfugl og en Engrandøje, der var god til at krølle snabelen...
Her i weekenden erfor jeg noget tilsvarende, når jeg tog jpg ind i PSE, men når jeg i stedet lavede billederne fra RAW, forsvandt det alt for skarpe fuldstændig, og alle lys/skygge-overgange blev langt mere nuancerede og forekom meget mere naturlige.
Nu har jeg lavet en fra RAW-filen også, om jeg har samme beskæring, ved jeg ikke, men det er jo heller ikke det væsentlige...
Det øverste er billedet fra jpg, det nederste er det nye fra RAW, og det kan godt se ud, som om skyggerne er blødere fra RAW, uden at jeg ved, hvad jeg har gjort i skyderne!
Det er nu ikke, fordi der sker alverden meget her. Jeg bakser med at lægge fliser i haven, og sommerfugle og andre insekter er ret begrænsede i deres udfoldelser her. Dagen begyndte dog med, at en guldsmed havde forvandlet sig. Det er nu ca. nr. 20 i år - ikke noget imponerende antal, når der plejer at være i omegnen af 100.
Sommerfugle er en mangelvare. Jeg har fire potter med Stor Jernurt. Blomsterne skulle være endog meget attraktive for sommerfugle - men hvad hjælper det, når de slet ikke finder vej til haven i det hele taget. Dog er der Grønåret Kålsommerfugl, og de finder da blomsterne indimellem - selv om det nok mest er brombærbusken trækker!