Jeg vil også ønske jer alle et godt nytår med et nytårsknald fra Toreby på Lolland...
Jeg havde hverken stativ med eller nogen plan over, hvordan jeg skulle få gode billeder af fyrværkeriet, så jeg er da lidt overrasket over, at det alligevel blev til brugbare billeder af skyderiet!
På den anden side kan jeg ikke rigtig se på den bærbare, hvordan billederne tager sig ud på jeres skærme, men her er et billede til jer alligevel, jeg tager chancen!
Ved middagstid var jeg i haven i håb om at kunne nyde nytårsvejret. Den nydelse var nu ganske behersket - jeg blev hurtigt træt af det mørke, klamme og blæsende vejr. Men på et tidspunkt hørte jeg en trompet fra et eller andet sted i himmelhvælvet og fik øje på fire Sangsvaner, som var på tur. Selv om vejret absolut ikke var til fotografering, tog jeg et billede, for at dagen dog ikke skulle være helt spildt. Billedet blev derefter, men da jeg fik det på skærmen, så jeg det pudsige, at de fire svaner tilfældigvis havde vingerne i fire forskellige positioner. Lad det være undskyldningen for at bringe billedet her.
Ja, men man kan da se det er sangsvaner Nytårsaften havde jeg kuns min 100mm makro til rådighed,og det kunne jeg ikke styre så det blev til et par ringe skud! men der blev da også et par sjove optiske ting
Nu er jeg alt for nærig til selv at købe nytårsskyts. Man ser naboens meget bedre, for så kan man nemlig bare stå stille og kigge på uden at skulle styrte af sted for at komme i sikkerhed, når man har tændt det. Og så foregår det hele heller ikke lige over hovedet på én, men sådan lidt på afstand, så man kan få det fulde udbytte af det. Det midterste billede viser noget, som jeg også så inde over byen. Det virkede til at være fra et hundedyrt batteri - og det var flot!
Min fætter havde købt et batteri til lidt under 600 kr.; der skulle forestille at være 120 skud i, men det var overstået på ganske få sekunder, og han har lige siden talt om, hvor meget han føler sig snydt, og det forstår jeg sgu godt, jeg ville også have følt mig snydt, det der fløj op i luften, burde højst have kostet 50 kr.!
Her er et af de få andre billeder, der ikke bare ligner tjære, når man klikker på det; på de fleste andre thumbnails i mappen kunne det godt ligne det gamle "billede", Kristian lagde på i en svunden tid på F&N og påstod, at han havde glemt at få kortet i kameraet, selv om det bare var en sort firkant, han havde snydt med!
Der er ikke meget, man kan fornøje sig med rent fotomæssigt, når vejret er så gråt, men det er nu alligevel festligt at have besøg af Spætmejsen. Vil man have billeder af den, får man ikke lang betænkningstid, for det er da nok den mest rastløse gæst i haven. Her et slængskud fra i formiddags.
Også i eftermiddag var jeg ude i haven. Det var nu ikke, fordi vejret var meget bedre. Det var lidt småt med fugle nede ved åen, til gengæld så jeg en af beboerne - heldigvis som genbo og ikke som nabo.
Jeg har ikke lige set nogen for nylig, for strømmen er stærk, og vandet er plumret, men der plejer at stå Bækørreder lige neden for mine fødder. Tidligere var der også Stalling, men dem har jeg ikke rigtig set de seneste år. Det skyldes måske, at der for nogle år siden var et dambrug uden for byen, og de kalkede vandet, så der ikke var okker her nedenfor. Det er der til gengæld nu, men da jeg ikke fisker, ved jeg ikke, om Stallingerne stadigvæk findes her.
Stallingen på billedet blev i øvrigt sat ud igen straks efter. Da knægten boede hjemme, fiskede han jævnligt i åen, og det skete af og til, at han fangede en Stalling. Jeg kunne stå og se på dem, når de stod i en strømrende i en svag kurve cirka midt for haven. Stalling regnes for en fin spisefisk, men den kan ikke bruges kommercielt, fordi den skal spises aldeles friskfanget. Jeg har en enkelt gang fået én, men jeg syntes nu ikke den udmærkede sig frem for de almindelige ørreder.
I dag skinnede solen, så det kunne blive lidt andet end gråvejrsbilleder. Jeg stod udenfor og kunne i lang tid høre trompeter et eller andet sted fra, men ikke se noget. Pludselig dukkede en lille flok op og var et kort øjeblik synlig mellem træer og huse, og jeg nåede kun lige at knipse et enkelt billede på en lidt for langsom lukkertid.
Lidt senere lød igen lyde ovenfra, men langt mere afdæmpede end Sangsvanerne på billedet ovenfor. Hvor svanerne var på vej mod syd, var det en flok gæs på vej nordpå. Gad vide om de tror, at det allerede er ved at være forår.
Ja, her har der også været meget fint vejr,men stakkels lille mig må blive under dynen. Feber, hoste med hvad der følger samt halsbetændelse. Øv! Skulle lige se om der var gang i jer
I går var det, som om Grågæssene var løbet sur i det med årstiderne, men her til aften oplevede jeg mere af samme skuffe. Da jeg listede mig udenfor i nattemørket her til aften klokken lidt over 7, hørte jeg til min overraskelse Solsorten sidde og synge et par huse henne ad gaden. Så tidligt på året kan jeg dog ikke mindes nogen sinde at have hørt den!
Det kan jeg heller ikke mindes, men det kan selvfølgelig også skyldes, at jeg ikke holder styr på den slags, og så hører jeg den måske ikke, når jeg er inden døre!
De små halemejser,har "kværnet" rundt i den lille grå foroven,og pludselig huskede jeg en blandt en masse usorteret skrammel Den ser lidt storsnudet, men det er sydlig race, hvilket ses på det flotte øjenbryn kan tyrkes
Nå, så skide være med det, det er det eneste, jeg gemte, ikke fordi det er værd at gemme på, men for at jeg kan huske, hvornår den lille fis kom forbi, det er nemlig ikke så tit for tiden!
Ja, dyret fejler ikke noget på nuttethedsskalaen, han er meget charmerende, bare ikke billedet af ham, og det samme gælder jo også din flotte flyver, det var også et af de billeder, jeg ville smide ud!
Hej Knud og I andre Ja, foråret er på vej,men vejret skal da lige gøre sig bemærket først Idag har der da været lidt "luft" hernede. Her er der så meget vind,at det nærmest fyger på Alssund tyrk
I onsdags var der en kort overgang et helt fornuftigt vejr lige her omkring, så jeg var en tur i skoven. Desværre gav den lave sol mange skygger, som jeg ikke kunne slippe for.
Det kan jeg da selvfølgelig håbe på, men jeg har aldrig før set de små flotte fyre, før for nylig, og jeg har snart boet her i 35 år, så hvis det tager 35 år mere, så kan det være lige meget!
Og jeg har heller aldrig set dem andre steder i øvrigt...
Jeg sad lige og kiggede gamle billeder igennem på et tidspunkt i dag, hvor stormen gjorde det klogest at blive inden døre. Der fandt jeg faktisk flere billeder af Halemejser, som jeg helt havde glemt. Nå, når jeg ser Knuds billeder her, tror jeg nok, at jeg lader dem blive liggende i arkivet!
Jeg er også meget glad for min Træløber. Jeg har mange billeder af den i arkivet, men de er bestemt ikke lige gode alle sammen. Jeg gemmer dem nok bare, fordi jeg nu engang har dem. Men denne her var et drømmeskud, som jeg måske aldrig får igen.
Hvad gør man i det sure vejr, vi har i disse dage, når man nu er færdig med at feje birkekviste og blade op ude på gaden? Tjah, man kunne jo fortsætte med at kigge i arkivet (hvis man ikke engang imellem kigger i det, hvorfor skulle man så gemme alle billederne?). Det er spændende af og til at tage gamle billeder frem og tage under behandling på ny, for det kunne jo være, at dagens redigeringsprogrammer gav muligheder, som ikke var tilgængelige for nogle år siden. Her er et billede, som fejrer 10 års jubilæum til sommer.
Jeg har foræret mig selv den nye Canon 7D Mark II i julegave. - Superdejligt kamera.
Træløberen og de andre fra samme dag er med det nye kamera.
I dag skulle det så prøves med en 100 mm makro foran. Jeg har mindst 3 Dagpåfugleøje, som overvintrer inde på loftet, så en af dem måtte være min model. For ikke at forstyrre kræet, er den kun oplyst med en svag lommelygte og i stedet gik jeg helt op på vanvittige ISO 8.000. Det giver selvfølgelig meget støj og lyset efter lommelygten påvirker også hvidbalancen.
Sikke fine dyr fra henholdsvis arkiv, loft og sofastykke, jeg har ingen små flyvere på loftet, men hvis jeg havde, ville jeg også prøve med et skud, hvis den sad lidt i øjenhøjde altså!
Og til lykke med julegaven, af og til skal man da forkæle sig selv, når det kan lade sig gøre, og ingen andre gør det!
Det er jo så dejligt, når det kamera, man bruger, bliver overhalet af den tekniske udvikling, så man får en god undskyldning for at skifte det ud. Et af de områder, hvor der sker forbedringer, er netop lysfølsomheden - høj ISO uden generende støj.
Svend Ove har jo nok også konstateret, at det er hurtigere at lave et billede med kamera end med pensel - selv for en hurtigtegner har det næppe kunnet klares på 1/125 sekund!
Jeg ser jævnligt ret store flokke af svaner på markerne heromkring, og også i dag, men jeg havde ikke mit kamera med - og selv om jeg havde haft, ville jeg ikke kunne få et brystbillede af dem!
Der har den senere tid været skrevet forskellige steder om teknikken bag stakning, og da der ikke var noget udenfor, der var oplagt til det formål, gik jeg indenfor og fandt nogle gamle exuviae af Blå Mosaikguldsmed (Aeshna cyanea) fra min lille havedam. Teknikken er temmelig omstændelig med spejlreflekskameraer og efterbehandling i et stakningsprogram, men med den lille Olympus går det helt af sig selv. Her et med og uden-billede.
Jeg har mange Mejeredderkopper som bor fast her inde i huset. Det er nyttige og hyggelige pensionærer, som jeg er glad for, da de holder alt andet kryb nede, så snart det kommer indenfor. Selv store edderkopper bliver nedlagt med det samme.
For et par dage siden forsøgte jeg mig også med lidt stakning af en af dem, som sad frit fremme på lofter i entreen. Men da jeg har ikke sådan et avanceret kamera, som flere af jer har, så blev det på den gammeldags måde. Og Kristian har ret, det kan godt være lidt besværligt.
Den er belyst med en halogenlampe, som er fastgjort oppe under lofter og kameraet er på stativ der står oppe på et bord. Kameraet er helt oppe og rører loftet. Efterfølgende er billedet stakket i Helicon Fokus af 16 eksponeringer. Hele Mejeredderkoppen her måler 4,5 - 5,0cm. i bredden
- Og så blev resultatet endda ikke særligt godt for at sige det pænt.
Om ikke andet, så kan der sure og kolde vejr da bruges som en undskyldning for at bruge lidt tid på at gå tilbage i de gamle arkiver og sidde og drømme om sol og sommer.
Jeg bryder mig ikke meget om den slags kræ, den har ikke pels og fire poter; men havde den haft det, havde den været smuk selv i en kedelig forklædning!
Nej,men der så meget fis til idag! Her i området er vi plaget af katte,der jagter alt hvar der rører sig af fugle, vildkaniner osv. Men det er ikke muligt at få gjort noget ved det! Det er ikke kommunens problem,siger de,og kattens værn snakker om at de kan komme med fælder,men vi ser dem aldrig. Det kan næsten ikke passe. Desuden har vi(jeg og fuglevennerne) samlet så mange modbydelige oplevelser med hundeejere,at man næsten ikke kan forstå det. Mange bid,samt flere gange trusler om tærsk,er hvad især hjernedøde jægere udsætter folk for. Fordi vi tillader os at påtale det,når de lader kræet foretage vanvittige ting.Øv
Snegle er da nogle dejlige rolige dyr og jeg har også mange billeder af dem. Men af hensyn til Kirsten, så skal jeg nok lade være med at vise flere billeder lige nu.
Til gengæld er jeg meget enig med Svend Ove, jeg hader også katte og især, når de ikke kan lade mit foderhus være i fred.
Her er resultatet af sådanne et besøg. Det lykkedes sørme krapylet at overraske en voksen skovdue i foderhuset og resultatet ses her. Jeg overværede det inde fra stuen. Skovduen flaksede af sted, men har da fået rifter og sår af kattens klør, så om den overlever må stå hen i det uvisse. - Og det var endda midt i yngletiden.
Men nu har jeg løst problemet. Jeg mangler billeddokumentationen, men mon ikke jeg får taget et par billeder af den i morgen.
Jeg er helt enig med jer med hensyn til kattens dårlige vane med at æde de motiver, vi tager billeder af, men den kan jo ikke gøre for det, ligesom diverse rovfugle heller ikke kan gøre for, at de har den samme dårlige vane!
Hvis jeg skulle bestemme, så ku' de bare æde lidt grønt i stedet for og lidt afgrøder fra markerne, men sådan går det jo desværre ikke!
Og Knud, du skal ikke tage hensyn til mig, knald du bare alle de snegle på, du vil, bare jeg slipper for at røre ved dem eller fortære dem...
Rovfuglene har ingen dårlige vaner! Det har kattene sådan set heller ikke,men de er ikke en naturlig del af faunaen,hvilket rovfuglene er. Men mennesker bør ikke anskaffe sig kæledyr,når de ikke har styr på dem. Så er den sådan set ikke længere Det er en dårlig "kultur" at have kattehold,især i byer,fordi det er blevet "normalt"at de bare strejfer frit omkring.
Jeg synes også, at katte er en vederstyggelighed i en have, hvor man har småfugle - ikke mindst i yngletiden. De seneste år har det været småt med fugleunger her på grund af naboens fritgående katte. Det er dog ikke noget, jeg har gjort noget ved - eller agter at gøre noget ved - dels kan naboen ikke gøre for det, dels kan kattene heller ikke. De handler jo bare efter deres natur.
Jeg mindes fra mine meget unge dage, at DR igennem flere år i en periode om sommeren erstattede pausesignlet på P1 med fuglestemmer - første gang i 1963. Nogle år var det "dagens fugl", andre havde man "ugens fugl". Det ædle formål var at give lytterne kendskab til diverse fuglestemmer, og som de gode pædagoger man var, var der om hver fugl et foredrag af Svend Kaulberg. Blandt pausefuglene var også en dag med Husskaden. Nu er det jo ikke, fordi den har nogen specielt smuk sangstemme, men den er i hvert fald karakteristisk! Skadens levevis, hvor den gerne tager andre fugles unger, er jo heller ikke noget, der er med til at øge dens popularitet, men som Svend Kaulberg sagde: "... men skaden er jo ikke nogen ond fugl!" Fælles for skader og katte er, at de handler i overensstemmelse med deres natur. Så naboens katte får lov til at færdes gennem haven - og i øvrigt er de jo smukke dyr at kigge på!
Ja, både katte og skader handler efter deres natur,og onde er de heller ikke,men pointen er at naboens katte ikke hører hjemme i din have! Der er det jo skaden og spurvehøgen der bør råde Det er en uskik med fritløbende katte i byen.
Iøvrigt kan jeg skam godt lide hunde og katte,det er bare forholdene omkring dem, det tit er galt med.
Reglerne er ellers klare nok. I bekendtgørelsen til Lov og mark- og vejfred står der i § 1 stk. 1. "Enhver er pligtig til på alle årets tider at holde sine husdyr på sit eget."
I gamle dage skød man bare katten, hvis den var kommet på afveje, men den går ikke i dag.
Citat fra Kattenes værn: "Som katteejer har du pligt til at holde din kat på din egen grund, hvis din nabo eller andre gør dig opmærksom på, at katten er til gene. Med de ændringer i Mark- og Vejfredsloven, der trådte i kraft 1. juli 2014, kan din nabo anmelde dig til politiet, der kan udstede bøder, hvis ikke du efterfølgende holder katten hos dig selv."
, Der er vel heller ikke så meget andet at gøre, man kan ikke holde katte inde, når de nu engang er til stede i et område.
Men man kan sprøjte vand på dem med en lang stråle, og så er der vist også noget med, at man kan lægge hjortetaksalt hele vejen rundt om grunden, det er billigere end noget færdigkøbt, der vist nok hedder "Kat Væk".
Kristian, jeg er meget enig med dig i dit "Bøh!" til katten. Et godt naboskab betyder rigtig meget.
Kattebillederne herover er fra 2011. Året efter blev foderhuset erstattet af et nyt og noget større hus som der også bliver fodret i hele året. Katteproblemet løste jeg med et vandret stykke havehegn langs kanten af huset og lige siden har der ikke en eneste gang været katte oppe på brættet. Det virker ganske effektivt.
Nettet generer ikke fuglene, snarere tværtimod, de bruger det som siddeplads. Mejserne har endda specialiseret sig i at komme nedefra og så flyve lige op igennem maskerne inden de sætter sig.
Afslutningsvis vil jeg lige nævne, at katteproblemet her hos mig er minimalt nu. Naboen har kun en kat og alle andre naboer bor så langt væk, at deres katte aldrig kommer her over.
Ja, Knuds fugle har det enormt godt, næsten som konger på et slot, og så er de også så heldige, at ingen af de større fugle som dem, der tager mit fuglemad, kommer hos Knud!
Og så hjælper blomsterpindene på kryds og tværs ikke en fis, de små får det, der er tilbage, når de store har hærget...
Det er så frustrerende, og jeg ved ikke, hvordan jeg skal gebærde mig for at undgå det!
Hvorfor kan du ikke forhindre de store fugle i rydde foderhuset ved at sætte gitter for? Det skulle vel nok kunne anbringes, så de små kan smutte igennem, mens de store vil være spærret fra.
Det har jeg skam forsøgt med nogle af husene, men som du selv ved, så er de store fugle ikke tabt bag et foderhus, de hænger da bare på siden med kløerne og stikker deres hoveder ind mellem tremmerne og æder, så langt ind de kan nå med næbbene!
Og så ligger der kun en lille bitte pyramide i midten til de små fugle, men de får selvfølgelig lidt alligevel så...